top of page

MUSIKHISTORIA

Musikhistoria i svensk skola

När vi talar om musikhistoria i svensk skolundervisning så brukar det främst delas upp i två delar:

​

Klassisk och pop/rock (eller afro)

​

Hur det här brukar vara upplagt är lite olika från skola till skola och detsamma gäller vad man går igenom också.

Ett alternativ är att man i årskurs 4-6 får en övergripande uppfattning om vad som har hänt musikaliskt genom tiderna och kanske lägga fokus på att lyssna mycket på olika epoker/genrer.

​

Vad är en EPOK?

Epok är ett annat ord för en särskilt tidsperiod (t. ex Medeltiden eller Barocken). När man pratar om årtal för dessa så ska man vara medveten om att de är väldigt ungefärliga - de är mest till för att ge oss ett hum om när de olika epokerna går isär. 

Ordet epok är också mest relevant för den KLASSISKA MUSIKHISTORIEN. 

​

Vad är en GENRE?

Genre (uttalas schanger ) är egentligen ett annat ord för musikstil (t. ex Jazz eller Pop).

Ordet genre är mest relevant för POP/ROCKHISTORIEN.

KUNSKAPSKRAV ÅK 6

E

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.

C

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan sättas samman till en i vissa delar fungerande komposition.

A

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan sättas samman till en i stora delar fungerande komposition.

bottom of page