top of page

ATT SKRIVA EN VISA

FORMEN PÅ EN VISA

När man bestämmer formen på en visa så talar man oftast inte om VERS-BRYGGA-REFRÄNG, så som man gör på en poplåt. Istället brukar man tala om något som kallas visform. Den kan antingen vara tvådelad (då kallas det AB) eller tredelad (ABA). I en tvådelad form kommer först en A-del och sedan en B-del, medan i den tredelade så kommer dessutom en A-del i slutet igen.

​

Här nedan följer två exempel på AB och ABA för att förtydliga detta:

​

Bä bä.png

"Bä bä vita lamm"  följer tydligt AB-formen - det finns en A-del (översta raden) och en B-del (nedersta raden).

Vi tittar på ett annat exempel:

​

Blinka.png

I "Blinka lilla stjärna  finner vi istället ABA-formen - vi börjar med A-del på första raden, B-del på andra och så slutligen tillbaka till A-del på sista.

​

Just dessa två barnvisor är lika varandra på flera sätt - t. ex att varje del är fyra takter lång och dessutom så består de endast av ackorden D, G och A7. Man kan utveckla ackorden (harmoniken) om man vill och lägga in flera ackord, men allt som oftast så bygger många traditionella visor på just dessa ackord (givetvis motsvarande i andra tonarter, som t. ex i C-dur C/F/G7 eller i G-dur G/C/D7).

​

TRETAKT ELLER FYRTAKT?

Hittills har du förmodligen framförallt stött på taktarterna 4/4 eller 2/4 när du spelat olika låtar eller sånger - vilket inte är så konstigt, för det är i dagens musik det vanligast förekommande. 4/4 - eller fyra fjärdedelstakt/fyrtakt - innebär ju kort och gott att det ryms fyra stycken fjärdedelar i en takt.

​

I visor är det dock inte alls så ovanligt att vi stöter på en annan taktart - nämligen 3/4 (eller tre fjärdedelstakt/tretakt). Här ryms istället tre stycken fjärdedelar i en takt.

​

Den här taktarten dyker ofta upp t. ex sånger av Evert Taube - en av Sveriges största profiler inom musikskapande genom tiderna. Lyssna t. ex på "Calle Schewens vals"  eller "Dansen på Sunnanö".

​

ÖVNING

Här följer exempel på hur du kan kompa på piano och gitarr, när det gäller 3/4. Man brukar tänka att ettan i takten ska vara rätt "tung" och att tvåan och trean kan vara lite "lättare". Prova på något av instrumenten - testa gärna över ackorden D, Em och A7 enligt mönstret nedan.

Tretaktskomp.png

UPPGIFT

Du ska nu skriva en enkel kortare visa i visform och för enkelhetens skull håller vi oss till AB - dvs visan ska bestå av två olika delar. Varje del skulle kunna vara fyra eller åtta takter lång, så hela visan bör bli åtta eller sexton takter.

​

​

1. Börja med att bestämma ackord. Här nedan får du lite alternativ att välja mellan - testa så att du tycker att det låter bra!

OBS!  Det är OERHÖRT vanligt att man slutar på ett s k hemmaackord  i visor (i det här fallet ett D) och då får det hemskt gärna komma ett A7 innan.

​

I D I A7 I             I A7 I  D  I          I D I  D I             I A7 I  A7  I

II  D  I           II  G  I          I Em I  A7  I      I Em I  A7  I  D I    

​

​

​

​

​

​

2. Hitta på en melodi med text till dina ackord. Antingen kan man bara testa att nynna fram en melodi och sätta text på den. Eller så kan man tänka mer teoretiskt och använda sig av bestämda toner, som enligt bilden nedan:

​

D.png
A7.png
G.png
D.png
G.png
piano_a7.png
Em.png
Em.png
melodier.png

Vad gäller rytmen så har du förslag på melodirytm här nedan (bestående endast av fjärdedelar, halvnoter och punkterade halvnoter):

Noter i visa.png

Så här skulle en färdig visa enligt instruktionerna ovan se ut/låta:

visexempel.png

OBS! Du måste inte skriva noter - du kan bara "hitta på" melodin och memorera den genom att testa dig fram till dina ackord. Det viktiga i så fall är att göra någon sorts inspelning så att du själv kommer ihåg melodin.

3. När du väl har skrivit din låt så kunde det ju vara trevligt att även kunna kompa den! Använd kompfiguren tidigare på sidan för att testa.

bottom of page